Je bekijkt nu Waar moet je op letten als je geld leent?

Waar moet je op letten als je geld leent?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Lenen
  • Bericht reacties:1 reactie

Geld lenen, we ontkomen er niet altijd aan. Natuurlijk weten we allemaal dat geld lenen ook geld kost, maar soms is er weinig andere keus. Bijvoorbeeld omdat je spaargeld nét op is en je voor een grote onverwachte uitgave komt te staan. Als deze niet langer kan wachten, dan moet je soms wel een lening afsluiten. In principe is dat geen probleem. Niet zolang je zeker weet dat je het af kunt lossen en niet te veel aan de lening kwijt bent. Maar dat is nu juist vaak het probleem. Nog veel te vaak komen mensen in de financiële problemen door te lenen. Daarom leggen we in dit artikel precies uit waar je op moet letten om dit te voorkomen.

Leen nooit voor het ‘gemak’

Veel mensen zien lenen nog altijd als de meest makkelijke optie. Waarom zou je jarenlang sparen als je iets ook gewoon direct kunt hebben door een lening af te sluiten? Het geeft echter veel meer voldoening als je er zelf voor spaart. Daarnaast ben je op de lange termijn ook nog eens stukken goedkoper uit. Een lening moet je immers met rente terugbetalen. Hierdoor ben je uiteindelijk altijd duurder uit. Lenen voor het gemak zorgt er dus alleen maar voor dat je een dief van je eigen portemonnee wordt. Leen alleen als het echt niet anders kan.

Is het verstandig om te lenen

Houd het overzicht

Wanneer mensen in financiële problemen dreigen te raken, komt dit vaak doordat ze het overzicht in hun geldzaken zijn verloren. Ze hebben geen idee waar hun geld iedere maand aan opraakt en hebben meerdere leningen lopen bij verschillende aanbieders, waardoor ze eigenlijk geen enkel idee meer hebben waar ze telkens voor betalen en waarom. Zodra je het gevoel hebt het overzicht te verliezen, dan ga je écht de verkeerde kant op. Daarom is het goed om hier eens echt een weekend voor te gaan zitten. Schrijf alles op wat er nu loopt. Wat de vaste laten zijn en hoeveel er maandelijks aan inkomsten binnenkomt. Denk aan salaris, toeslagen, AOW, enzovoorts.

Pas als je het overzicht weer terug hebt, kun je keuzes gaan maken. Merk je bijvoorbeeld dat je verschillende leningen heel onoverzichtelijk vindt of dat je eigenlijk veel te veel rente betaalt in vergelijking met de huidige rentetarieven? Dan is de lening(en) oversluiten wellicht een beter idee. Zo heb je het gehele bedrag bij één aanbieder staan en betaal je wellicht ook nog eens minder rente. Let wel op dat je soms een boetebedrag moet betalen bij het eerder aflossen van bestaande leningen. Dit kan als contractbreuk gezien worden. Sluit een lening dan ook alleen over als je daadwerkelijk van een financieel voordeel geniet.

Vergelijken

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende aanbieders online te vinden. Geld lenen is daardoor niet meer zo gemakkelijk als het lijkt. Want hoe maak je een keuze? Het is hierbij met name belangrijk om naar het verschil in rentetarieven en algemene voorwaarden te kijken. Dit is natuurlijk een enorme taak. Gelukkig zijn er heel veel online vergelijkers te vinden. Op basis van jouw persoonlijke informatie, tonen zij direct welke lening het voordeligst is. Wel zo makkelijk.

Waar kan je het beste lenen

Originally posted 2022-03-02 08:43:35.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie