Je bekijkt nu Het verschil tussen een debitcard en een creditcard

Het verschil tussen een debitcard en een creditcard

Het verschil tussen een debitcard en een creditcard

Twijfel je erover of je beter voor een debitcard of een creditcard kunt kiezen? Dan is het een goed idee om de verschillen tussen beide kaarten duidelijk te maken voor jezelf. Op deze pagina lees je wat beide kaarten inhouden, welke voordelen eraan zitten, wat de verschillen zijn en welke overeenkomsten de kaarten met elkaar hebben.

Wat is een debitcard?

Een debitcard kun je het beste zien als een prepaid creditcard. Dit houdt in dat je deze kaart zelf kunt opwaarderen. Je kunt er een bepaalt bedrag opzetten, waarna je aankopen met de kaart kunt doen. Een debitcard zorgt ervoor dat je niet in de schulden kunt komen, aangezien je er alleen geld mee kunt uitgeven dat je daadwerkelijk hebt. Wanneer je geen geld op je debitcard zet, kun je er ook niet mee betalen. Dit is dus een veilige manier om een betaalkaart te gebruiken. Een debitcard werkt als Mastercard of Visa-kaart. Je kunt er wereldwijd betalingen mee doen. Deze kaart is bijvoorbeeld handig als je op vakantie bent in een land waar een andere valuta gehanteerd wordt.
Debit en creditcard

Wat is een creditcard?

Een creditcard is een betaalpas die je van de bank of een creditcard aanbieder ontvangt, waarmee je direct aankopen kunt doen tot een bepaald bedrag. Er staat een limiet op de creditcard en dit limiet verschilt per kaart. Een creditcard zorgt ervoor dat je betalingen kunt verrichten, die later pas van je rekening worden afgeschreven. Je sluit dus eigenlijk een kleine lening af, op het moment dat je met de creditcard betaald, aangezien je het bedrag achteraf pas hoeft af te lossen. Hoewel dit erg handig is, kan het ook een risico vormen. Je kunt tot de limiet van de pas blijven uitgeven, zonder dat je het geld misschien kunt terugbetalen. Hierdoor kunnen schulden ontstaan.

Welke voordelen zitten eraan beide soorten kaarten?

Eerst lees je welke voordelen eraan een debitcard verbonden zitten. Allereerst is er geen BKR-toetsing verplicht als je een debitcard aanvraagt. Een BKR-registratie geldt voor personen die wanbetalers zijn, schulden hebben of andere openstaande leningen hebben lopen. Verder kun je een debitcard precies hetzelfde gebruiken als een creditcard, je kunt er dus wereldwijd mee shoppen, maar je kan bijvoorbeeld niet rood komen te staan. Verder kan een debitcard je helpen om impulsaankopen te voorkomen, doordat je de kaart altijd eerst moet opwaarderen, voordat je er een aankoop mee kunt doen. Er zit een extra stap tussen, waardoor je beter over de aankoop kunt nadenken.

De voordelen van een creditcard zijn als volgt. Wanneer je met een creditcard betaald, wordt het bedrag als het ware voorgeschoten, waarbij je het achteraf aan de bank terug moet betalen. Je kunt dus snel aankopen doen, zonder op dat moment over het geld te beschikken op je eigen rekening. Verder kun je een creditcard gebruiken als borg bij het huren van een auto en het boeken van een hotel. Je aankopen zijn vaak ook nog eens verzekerd tussen de 180 dagen en één jaar lang. Ben je niet tevreden met je product of aankoop? Dan kun je in die periode je geld nog terugkrijgen.

Voordelen creditcard

Wat zijn de overeenkomsten tussen beide?

Wist je dat er best nog wel wat overeenkomsten tussen een debitcard en een creditcard te benoemen zijn? Zo worden ze allebei uiteraard geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Verder kun je het saldo en de bijzonderheden van beide soorten kaarten online opvragen. Je maakt vaak een online profiel aan om de kaarten te kunnen managen. Dit kun je zowel bij een debitcard als een creditcard doen. Hierdoor houd je altijd het financiële overzicht makkelijk en snel bij. Een andere overeenkomst is dat ze allebei duur kunnen zijn. Soms dien je een jaarlijks of maandelijks bedrag te betalen voordat je de kaarten kunt gebruiken. Verder kun je vaak tussen een Mastercard en een Visa kiezen bij beide mogelijkheden.

Alle verschillen voor je op een rijtje

Nu je precies weet wat een creditcard en een debitcard inhouden, is het wel zo makkelijk om de échte verschillen voor je op een rijtje te zetten. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je met een debitcard bijvoorbeeld geen auto’s kunt huren als je op vakantie bent. Dit kun je wel met je creditcard doen. Heb je een BKR-toetsing? Dan kun je geen creditcard aanvragen, maar het is wel toegestaan om een debitcard te nemen. Dit komt doordat je de debitcard eerst met je eigen geld dient op te waarderen, je koopt dan niets op afbetaling, zoals je bij een creditcard wel kunt doen. Verder kost het je rente als je een schuld hebt bij een creditcard aanbieder.

Een debitcard kost je alleen maar geld op het moment dat je besluit om er geld op te zetten. Je hebt er dus geen overige kosten aan, wat soms fijner kan zijn dan bij een creditcard. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je geen betalingsachterstand kunt krijgen met een debitcard, wat wel zo is bij een creditcard.

verschil creditcard en debitcard

Originally posted 2022-05-08 09:46:21.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie