Je bekijkt nu Waarom is een creditcard handig en waarvoor vraag je die aan?

Waarom is een creditcard handig en waarvoor vraag je die aan?

Het imago van de creditcard is wellicht slechter dan terecht is. Doordat je meer betalingsruimte hebt dan je daadwerkelijke rekening toelaat, associëren mensen de creditcard vaak met schulden. Geld uitgeven dat je eigenlijk niet hebt. Maar het gebruik van een creditcard kent vele voordelen, en je kunt niet zomaar jezelf in de schulden werken. In onderstaand artikel lees je hoe de creditcard werkt, welke voordelen eraan zijn verbonden, en hoe je een creditcard aanvraagt.

Een creditcard, wat is dat?

De betaalpas van de bank kennen we allemaal. Daarmee haal je gelijk geld van je bankrekening op het moment dat je betaalt. Bij een creditcard werkt dit net iets anders. Als je hiermee afrekent, wordt het bedrag eigenlijk betaald door een kredietverstrekker. Vervolgens kun jij op een later moment het bedrag dat je dus eigenlijk hebt geleend, terugbetalen met eventuele rente. De hoeveelheid die je kunt lenen is afhankelijk van de kredietwaardigheid. Je banksaldo is dus niet het belangrijkst bij het bepalen van je kredietwaardigheid, maar eerder het inkomen dat je hebt en de schulden die een mogelijke rol spelen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je kunt een creditcard gebruiken voor allerlei soorten betalingen. Denk daarbij aan het boeken van een hotelovernachting, een bezoekje aan een restaurant, maar ook bijna alle aankopen op het internet zijn mogelijk met een creditcard. De kredietverstrekker schiet het bedrag dat je afrekent voor op het moment dat je wil betalen. Als de maand afloopt, krijg je een overzicht van alle zaken die je hebt afgerekend met je creditcard. Vervolgens kun je zelf kiezen of deze kosten met behulp van een automatisch incasso worden afgeschreven, of dat je alles zelfstandig overmaakt.

Hoe vraag je een creditcard aan?

Je kunt het best verschillende creditcards met elkaar vergelijken om te zien welke voordelen bij jouw wensen aansluiten. Kijk naar de bestedingsruimte die je hebt, de bijkomende kosten die worden gevraagd, en de andere extra’s die worden aangeboden. Hou ook rekening met de inkomenstoets die wordt gedaan op het moment van een aanvraag. Zonder voldoende inkomen, kun je ook geen aanspraak doen op een creditcard. Een aanvraag voor een creditcard doe je over het algemeen het snelst online.

Activeren en signeren

Als je aanvraag is goedgekeurd, moet je kaart nog worden gemaakt en je gegevens worden op de kaart gedrukt. Daarom kan het enkele weken duren voordat je creditcard per post bij jou terechtkomt. Als de kaart is binnengekomen, moet deze nog geactiveerd worden. Dit gebeurt doorgaans met behulp van een activatiecode die je apart krijgt toegestuurd en online moet indienen. Dit is een extra stap in de beveiliging. Dat geldt ook voor het signeren, oftewel, je handtekening toevoegen. Zo kan er geen twijfel bestaan over het feit dat jij de eigenaar bent van de creditcard.

Creditcard activeren

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van het gebruik van een creditcard is dat je wereldwijd transacties kunt doen. In Nederland maken we veelal gebruik van iDEAL als betalingssysteem, maar in het buitenland is het vaak niet mogelijk om een rekening te betalen met je reguliere bankpas. Dat kan met een creditcard wel.

Houd er wel rekening mee dat er altijd extra kosten aan zijn verbonden wanneer je een creditcard gebruikt. In die zin is een bankpas over het algemeen een goedkoper betaalmiddel, mits je die kunt gebruiken. Bovendien is een creditcard fraudegevoelig. In de meeste gevallen wordt schade die is geleden door frauduleuze praktijken wel vergoed, of wordt een betaling geannuleerd als dat nodig is, maar je kunt het best alert zijn op mogelijk misbruik om vervelende situaties te voorkomen.

Originally posted 2021-10-29 11:51:08.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie