Je bekijkt nu Waarvoor gebruik je een creditcard? En hoe werkt het?

Waarvoor gebruik je een creditcard? En hoe werkt het?

Een creditcard wordt door veel mensen geassocieerd met torenhoge schulden, maar deze gedachtegang strookt niet met de werkelijkheid. Er zijn allerlei redenen waarom je het gebruik van een creditcard kunt verkiezen boven betalingen met een andere betaalpas. Hieronder gaan we dieper in op de werking van een creditcard, en we leggen uit waarom het gebruik ervan zoveel voordelen kent.

Wat is een creditcard?

Je kunt een creditcard zien als een betaalpas waarmee je geld uit kunt geven zonder dat het gelijk van je rekening wordt afgeschreven. Eigenlijk leen je het bedrag dat je wil uitgeven van de kredietverstrekker, waarna je dit bedrag (met rente) terugbetaalt. Om te bepalen hoeveel je kunt lenen van een kredietverstrekker, wordt gekeken hoe kredietwaardig je bent. Dat wil zeggen dat het saldo op je bankrekening niet doorslaggevend is voor het bedrag dat je kunt uitgeven, maar dat er wordt gekeken naar je inkomen en eventuele schulden.

Werkwijze creditcard

Een betaling met een creditcard kun je voor allerlei doeleinden doen. Dat kan een online aankoop betreffen, maar ook een reservering voor een restaurant of hotel. Het bedrag dat je afrekent wordt door de kredietverstrekker voorgeschoten op het moment dat je de betaling doet. Vervolgens ontvang je aan het eind van de maand een overzicht van de betalingen die je hebt gedaan met de creditcard. Dat kan tegenwoordig al vaak middels een app op je smartphone. Je kunt er voor kiezen om je uitgaven per automatisch incasso af te laten schrijven, of het bedrag zelfstandig over te maken.

Voordelen van de creditcard

Met een creditcard kun je, in tegenstelling tot je reguliere bankpas, vrijwel overal ter wereld betalen. In Nederland worden bijvoorbeeld veel online betalingen gedaan via iDEAL, maar in het buitenland lukt dit vaak niet. Zo kom je nooit voor de situatie te staan dat je wel wil en kan betalen, maar niet de technische mogelijkheden hebt.

Voordelen creditcard

Meer betalingsruimte

Elke creditcard kent een bestedingslimiet. Stel je die bijvoorbeeld af op €2000, dan is dit het maximale bedrag dat je maandelijks kunt uitgeven met je creditcard. Maar over het algemeen is het met een creditcard mogelijk om meer geld op te nemen dan met een normale bankpas. Dat kan zeker handig zijn als je in het buitenland bent. Ook wanneer je een dure aankoop doet, kent de creditcard voordelen. Je krijgt bij de meeste aanbieders namelijk de mogelijkheid om hier gespreid voor te betalen.

Kanttekeningen gebruik creditcard

Natuurlijk zijn er ook factoren waar je rekening mee moet houden als je een creditcard gebruikt. Zo zijn er altijd kosten aan verbonden, waardoor het opnemen van geld met een normale bankpas over het algemeen voordeliger is. Daarnaast is de creditcard gevoeliger voor frauduleuze praktijken. Daarbij moet wel gezegd worden dat frauduleuze betalingen vaak ongedaan gemaakt kunnen worden door de aanbieder, en dat de schade die door fraude ontstaat ook vaak wordt gedekt. Maar dan moet je wel op tijd de fraude melden, en dat is in sommige omstandigheden makkelijker dan in andere gevallen. Tot slot kan er een hoge rente worden gevraagd als je jouw kredietschuld niet tijdig betaalt, dus daar moet je ook altijd alert op zijn.

Originally posted 2021-10-27 23:30:59.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een antwoord